Moottorinpyörän renkaat

Yksi tärkeä osa moottoripyörää on sen renkaat. Millaisia renkaita moottoripyörissä käytetään ja kuinka usein renkaat tulisi vaihtaa? Voiko renkaiden elinikää pidentää? Alla on vastauksia näihin kysymyksiin.

Koska on aika vaihtaa?

Mikäli on tarve uusia moottoripyörän renkaat, ensimmäiseksi on hyvä tarkistaa moottoripyörän ohjekirjasta suositellut rengasvalmistajat. Tämän jälkeen on helpompi löytää omaan moottoripyörään sopivat renkaat. Moottoripyörän renkaiden koko, muoto ja yhdistelmä vaikuttavat suuresti ajomukavuuteen ja turvallisuuteen. Kaikista moottoripyörän osista renkaat kuluvat nopeiten. Moottoripyörän renkaan kulutuspinnan urakuvio tulisi valita niiden olosuhteiden mukaan, missä ajaa ja millaiset kelit vallitsevat. Vesikelillä ajettaessa on tärkeää, että renkaan ura mahdollistaa veden kulkemisen renkaasta siten, että kosketuspinta tiehen säilyy koko ajan. Mitä sateisemmat kelit, sitä tärkeämpää on olla suuri kosketuspinta asfalttiin. Kun renkaiden kosketuspinta on kulunut, vaikuttaa se myös automaattisesti renkaan uraan. Rengas ei pysty niin sanotusti suodattamaan vettä enää yhtä tehokkaasti, mikä tekee ajamisesta haastavampaa ja vaarallisempaa. Huonoilla renkailla ajettaessa kaatuminen on vain ajan kysymys. Kun ura on enää noin 1,2 millimetriä syvä, on syytä alkaa katsomaan uusia renkaita.

Hankkiessa uusia renkaita ei ole hyvä sekoittaa eri merkkisiä tai mallisia renkaita. Uusia ja vanhoja renkaita voi kuitenkaan käyttää ristiin pyörässä. Etupyörä kuluu hitaammin kuin takana oleva pyörä. Useasti kuitenkin suositellaan, että molemmat renkaat vaihdetaan samaan aikaan.

Renkaiden vaihtoväli riippuu paljolti siitä, kuinka paljon niitä on kulutettu, eli kuinka paljon on ajettu. Myös renkaiden iällä on merkitystä, vaikka ajokilometrejä ei olisi paljoa kertynytkään. Tämä johtuu siitä, että renkaiden kumiyhdisteissä käytetään ainesosia, jotka antavat renkaille niin sanotun tahmean pinnan. Nämä ainesosat kuitenkin haihtuvat ajan myötä, joten useasti suositellaan renkaiden vaihtoa vähintään viiden vuoden välein.

Ilmanpaineet on tärkeä tarkistaa säännöllisesti. Jos ilmanpaineet eivät ole kunnossa, vaikuttaa se siihen, kuinka nopeasti renkaat kuluvat.

Moottoripyöräilijöille renkaiden valinta on äärimmäisen tärkeä asia. Renkaat vaikuttavat ajomukavuuteen ja turvallisuuteen. Vaikka hinta ei ole se tärkein tekijä renkaissa, ei niissä kannata alkaa säästämäänkään. Tärkeintä on valita sopivat renkaat moottoripyörään ja uusia renkaat säännöllisesti.