Moottoripyörän tärkeimmät osat

Kulkeakseen moottoripyörä tarvitsee useita osia. Tietämys osista on jokaiselle moottoripyörää ajavalle tärkeää ja olennaista. Tässä artikkelissa käymme läpi osia, joita moottoripyörästä löytyy.

Asiaa moottorista vilkkuihin

Runko on moottoripyörän tärkein tukirakenne. Siihen saadaan kiinnitettyä muita tärkeitä osia. Moottoripyörän runko on useimmiten alumiinista, varsinkin uudemmissa moottoripyörissä. Runkoon saadaan kiinnitettyä muun muassa etuhaarukka, takahaarukka ja moottori.

Moottori on yleisesti ottaen aina bensiinimoottori. Vaihteisto ja kytkin yhdessä moottorin kanssa muodostavat usein kiinteän kokonaisuuden. Katupyörissä on perinteisesti nelitahtinen, nelisylinterinen V-moottori tai rivimoottori. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana myös kolmitahtiset, nelisylinteriset moottorit ovat tulleet yleisemmäksi

Etuhaarukkaan kiinnitetään moottoripyörän etupyörä, ja etuhaarukka puolestaan kiinnitetään runkoon. Ohjauslaakerin avulla etuhaarukka nivelletään kiinni ja tämä mahdollistaa etupyörän kääntämisen. Vastaavasti takahaarukka tulee moottoripyörän takaosaan, ja takapyörä kiinnitetään takahaarukkaan. Takahaarukka on kiinnitetty nivelletysti runkoon, jousiin ja iskunvaimentimeen, mikäli moottoripyörä on jousitettu takapyörän osalta.

Mitä tulee moottoripyörän jarruihin, käytössä on usein levyjarrut, jotka toimivat hydrauliikan avulla. Rumpujarrut ovat tuttuja vanhemmissa moottoripyörissä. Koska levyjarrut toimivat paremmin jäähdytyksen ja tuntuman osalta, ovat levyjarrut suosituin vaihtoehto.

Polttoainesäiliö on nykyaikaisissa moottoripyörissä muotoiltu siten, että ajaja saa reitensä tuettua tankkiin. Polttoainesäiliö on näkyvästi esillä nykyaikaisissa moottoripyörissä sen etuosassa.

Osassa moottoripyörissä on myös katteet. Katteet estävät muun muassa hieman sadetta ja lisäävät aerodynamiikkaa. Katteiden määrä ja niiden koko vaihtelee täysin moottoripyörän mallin mukaan. Osissa moottoripyörissä ei löydy katteita ollenkaan.

Moottoripyörässä on myös ohjaustanko. Ohjaustangosta löytyy muun muassa kytkin, jolla moottoripyörän moottori saadaan käynnistettyä tai sammutettua. Ohjaustangosta löytyy myös kytkimet vilkuille ja valoille. Ohjaustangossa on myös pyörän teknisistä ominaisuuksista riippuen muitakin kytkimiä.

Muita tärkeitä osia moottoripyörässä ovat jarruvipu, jarrupoljin, kaasukahva, vaihdepoljin ja jalkatapit. Jarruvipu sekä jarrupoljin hallitsevat jarrutusta. Kaasukahva mahdollistaa moottorin käyntinopeuden sekä vääntömomentin hallinnointia. Vaihdepoljin säätelee moottoripyörän vaihteita. Jalkatapit puolestaan ovat jalkojen tukena ajettaessa.

Moottoripyörässä on myös monia muita osia, mitkä ovat ehdottomia moottoripyörän toimimiseen, kuten ketjuja ja johtoja. Moottoripyörä on laaja kokonaisuus, mutta on hyvä olla tietoinen kuitenkin näistä perusosista ja niiden nimityksistä. Osien toimintojen tunteminen ei ole pahitteeksi, vaikkei itse moottoripyörää korjaisikaan.