Milloin viedä moottoripyörä korjaamolle?

Suomessa ajokausi moottoripyörille on suhteellisen lyhyt. Moottoripyörät tulevat katukuvaan keväällä säiden lämpenemisen myötä. Monelle muistaa juuri ennen ajokauden alkua, että moottoripyörä saattaa kaivata pientä huoltoa ja korjausta, joten tässä kohtaa olisi hyvä viedä pyörä korjaamolle, mikäli ei itse pysty kyseisiä toimenpiteitä tekemään. Käsittelemme tässä kirjoituksessa sitä, milloin moottoripyörä olisi parasta viedä korjaamolle, Hyvin yksinkertaisella taktiikalla pääsee nauttimaan ajamisesta heti ajokauden alkaessa, eikä hukkaa aikaa huoltoa odotellessa.

Kevät täynnä kiireitä

Kuten jo mainittua, monelle tulee mieleen huoltaa moottoripyörä ajokauden alkaessa. Eteen tulee myös usein se realiteetti, että aikaa ei saakaan korjaamosta ihan niin helposti ja nopeasti kuin toivoisi. Tämä tietysti johtuu siitä, että kevät on korjaamoilla moottoripyörien osalta ruuhkakausi. Motoristit haluavat päästä heti ajokauden alkaessa liikenteeseen, ja moottoripyöräkorjaamojen aikataulut täyttyvät nopeasti, vaikka useassa paikassa huoltoja ja korjauksia tehdään jopa yötä päivää. Myös mopot ja kevytmoottoripyörät vaativat huoltoa, joten tunkua riittää.

Korjaamoilla on usein useamman viikkojen jonot kevään alkaessa, joten monta hyvää ajopäivää saattaa mennä sivu suun, kun odottelee omaa aikaa korjaamosta. Tämä on tietysti ikävää jo siitä syystä, että ajokausi Suomessa on lyhyt kuten alussa jo todettiinkin. Kaikista yksinkertaisin ratkaisu tähän ongelmaan on se, että huoltaisi oman moottoripyöränsä korjaamolla jo syksyn tai talven aikana, jolloin aikoja on huomattavasti enemmän saatavilla. Tällöin kevään koittaessa riittää, kun itse tarkistaa, että renkaiden ilmanpaineet ovat kohdillaan. On hyvä tarkistaa myös moottoriöljyt.

On myös tärkeää varmistaa, että moottoripyörään tulee laitettua uutta bensaa, eikä ajella edellisen kesän polttoaineella, sillä vanha bensa ei pala yhtä hyvin enää pitkän seisomisen jälkeen tankissa, joka vaikuttaa moottorin toimivuuteen.

Kun edellä mainitut toimenpiteet on tehty, on moottoripyörä valmis heti ensimmäisen hyvän ajopäivän sattuessa valmis tien päälle. Tällä tavoin säästyy siltä, että joutuu odottamaan jopa viikkoja huoltoaikaa korjaamosta, kun korjaukset on jo tehty valmiiksi edellisen ajokauden päätyttyä. Myös korjaamot varmasti arvostaisivat tätä, jottei keväästä tulisi niin kiireinen ja työ jakautuisi tasaisemmin. Mutta on mahdollista, että monelle moottoripyörää ajavalle käy samoin kuin autoilijoille, jotka yllättyvät talven ensimmäisistä lumisateista vuosi toisensa jälkeen.