Moottoripyörien yleisiä vikoja

Monelle moottoripyörien korjaaminen on rakas harrastus. Itse pyörien korjaaminen saattaa olla jopa mielekkäämpää puuhaa kuin itse ajaminen. Korjatessa moottoripyörää on aina mahdollisuus oppia jotain uutta. Kun näkee kaiken toimivan korjauksen jälkeen, on se palkinto itsessään. Tallilla saattaa vierähtää useita tunteja aivan huomaamatta korjatessa pyörää. Mikäli moottoripyörän huoltaminen ei ole mielekästä puuhaa, tulee se viedä tällöin liikkeeseen, jossa moottoripyörä huolletaan perusteellisesti. Vaikka pyörän huollattaisi säännöllisesti liikkeessä, on silti hyvä olla tietoinen tietyistä tyypillistä vioista, jotta näihin osaa kiinnittää huomiota. Pienellä huollolla moottoripyörä kestää hyvin käyttöä ja vuosia.

Yleiset viat

Jos ei keskity tyyppivikoihin niin on hyvä puhua siitä, mitä vikoja yleensä ajan saatossa ilmenee ja jota todennäköisesti jossain kohtaa joutuu korjaamaan tai huoltamaan. Hyvällä huollolla ja korjaamisella moottoripyörä kestää useita ajovuosia. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää kiinnittää huomioita mahdollisiin vikoihin, jotka tuntuvat tai kuuluvat ajaessa. Bensatankin ruostuminen on hyvin tyypillinen ongelma vanhemmissa moottoripyörissä. Toinen tyypillinen ongelma on kaasuttimen ilmavuoto, joka siis tarkoittaa sitä, että ilma ei kierrä kaasuttimesta siten, että se sekoittuu polttoaineen kanssa, jota moottori tarvitsee.

Öljyvuodot ovat myös tuttu ongelma vanhemmissa moottoripyörissä, jotka aiheuttavat harmia. Mahdolliset ongelmat ja vuotokohdat ovat yleinen korjausta vaativa toimenpide. Moottoripyörän pyörät kuluvat ajansaatossa, mikä on aivan luonnollista. Renkaat on hyvä tarkistaa säännöllisesti, jotta ne ovat ajokuntoiset ja renkaissa ei ilmene suurta kulumaa ja halkeamia. Jarrut ovat myös hyvä tarkistaa säännöllisesti ja jarruneste tulisi vaihtaa määrävälein. Tämä jostain syystä jää monelta tekemättä, ja voi aiheuttaa todella vakavia seurauksia.

Hyvällä huollolla vanha moottoripyörä kulkee vielä pitkän matkan, ja ajaja voi nauttia ajamisesta rauhallisin mielin. Ajoturvallisuus on kuitenkin se tärkein asia, joten jos moottoripyörän huoltaminen ei ole tuttua puuhaa, parasta on suosiolla viedä moottoripyörä osaavaan korjausliikkeeseen. Säännöllinen huoltaminen estää vikojen kehittymisen ja siten myös lompakko kiittää, kun ei tarvitse turvautua isompiin operaatioihin, joita alkujaan pieni vika on aiheuttanut. Se, että pääsee liikkumaan tien päällä turvallisesti on pieni kustannus siitä, että mikään tekninen vika ei aiheuta onnettomuutta.